top of page
Buscar
  • Foto del escritorfernandezbisbal

És perillós el fluor?

El fluor és un mineral natural que, quan l'incorpores a les teves cures orals, enforteix les dents i ajuda a prevenir les càries. Per això, des de fa 70 anys, la seva presència als sistemes d'aigua potable s'ha considerat una mica avantatjós en països com els Estats Units. Des del començament, la pràctica de fluoració de l'aigua potable ha creat controvèrsia. El fluor és dolent?


Els orígens de la controvèrsia sobre el fluor


El 1945, la ciutat de Grand Rapids, Michigan, va començar a afegir fluor al subministrament d'aigua; va ser la primera ciutat del món a fer-ho. Poc després, altres ciutats dels Estats Units i el Canadà van constatar els beneficis del fluor i van seguir l'exemple, segons va informar l'Associació Dental Canadenca.


No obstant això, hi ha unes quantes raons per les quals aquesta pràctica ha generat controvèrsia. Algunes persones opinen que els programes de fluoració són molt costosos, encara que el cost per persona de per vida és menor que el d'un sol empastament dental, segons l'Associació Dental Americana (ADA). Altres argumenten que el govern no hauria d'intervenir a la salut dental de la població. Per descomptat, els suposats riscos del fluor per a la salut són una altra font constant de controvèrsia. A continuació, expliquem el que alguns estudis científics afirmen sobre aquests riscos.


Per què el fluor és segur?


Els centres per al control i la prevenció de malalties (CDC) confirmen que tant la seguretat com els beneficis del fluor estan ben documentats. No hi ha proves científiques que vinculin el fluor amb efectes nocius sobre la salut. De fet, les proves mostren de forma sistemàtica que el fluor és segur i efectiu en les quantitats que es troben tant a la crema dental com a l'aigua per a consum domèstic. Despreocupa't, doncs res del següent té vincles reals amb el fluor:


● Al·lèrgia

● Malaltia d'Alzheimer

● Càncer

● Síndrome de Down

● Malalties cardíaques

● Baixa intel·ligència

● Osteoporosi

● Trastorns renals (dels ronyons)


I els CDC no són els únics defensors dels mèrits del fluor; segons l'ADA, més de 125 organitzacions de tot el món també reconeixen que és segur i valuós. Entre elles, l'ADA, l'Associació Mèdica Nord-americana i l'Organització Mundial de la Salut.
Fluorosi


El fluor és segur en dosis adequades; però, com tot, l'excés no és recomanable. Després de dècades de recerca, el principal risc lligat a l'excés de fluor és la fluorosi dental, un trastorn cosmètic que els nens arriben a desenvolupar si s'exposen a dosis excessives de fluor quan són molt petits.


Les dents dels nens afectats podrien presentar taques o línies blanques, i en casos severs, fins i tot una decoloració marró o grisenca als seus esmalts. Aquest trastorn passa quan els nens s'empassen la crema dental fluorada, per la qual cosa és important supervisar-los mentre es renten les dents per assegurar-nos que l'escupin.


Com el fluor protegeix les dents


El fluor protegeix les teves dents de diverses maneres. En primer lloc, els enforteix en ajudar el procés de remineralització de l'esmalt, en el qual es dipositen minerals com el calci a les teves dents. Complementar amb aquests minerals ajuda que el teu esmalt es conservi fort i el protegeix del deteriorament. En segon lloc, el fluor ajuda a controlar l'àcid que hi ha dins de la boca. Els bacteris de les teves dents solen alimentar-se de sucres i produeixen àcids que erosionen la superfície de les dents, però el fluor fa que la teva boca es mantingui resilient davant aquest efecte freqüent.


Rentar-te les dents dues vegades al dia amb una crema dental fluorada i un raspall dental de truges suaus és una forma senzilla d'assegurar el subministrament necessari de fluor a l'esmalt de les teves dents. Mentre tinguis dents sanes, la combinació d’aigua potable fluorada amb crema dental fluorada és suficient per a la teva rutina diària. Si l'aigua corrent de casa teva no té fluor, o si beus aigua embotellada que no tingui fluor propi, el teu dentista podrà recomanar-te tractaments de fluor que es podran aplicar al consultori per assegurar que rebis la protecció que necessites.


El fluor ha creat controvèrsia des de l'inici, però és dolent d'alguna manera visible? Afortunadament, la resposta és negativa. Aquest mineral present de forma natural a l'aigua és un ingredient segur que pot ajudar a conservar les dents fortes i sense càries.

15 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page