Originalment, l’estrès era una reacció del nostre cos davant de situacions que ens representaven una amenaça greu a la nostra integritat vital i a partir de l’alliberació d’hormones com el cortisol i l’adrenalina, ens permetien actuar davant d’aquest perill per fugir-ne o fer-ne front.
Actualment, en el moment en el qual estem, marcat pel dubte, la volatilitat i el canvi, moltes persones ho viuen com una situació d’amenaça que, tot i que no és física, és emocional. D’aquesta manera s’activa el sistema nerviós central, que és l’encarregat de l’alliberació d’hormones que actuen en les reaccions de protecció de l’organisme en moments d’alarma així com la redistribució prioritària de la sang a certes regions musculars. Uns nivells alts d’aquestes hormones mantingudes en el temps, s’associen a quadres clínics com l’estrès, principal factor de l’aparició del bruxisme.
I què és el BRUXISME?
És una patologia que consisteix a estrènyer de forma inconscient la mandíbula o fins i tot estrènyer les dents, fet que passa generalment quan dormim, tot i que en alguns casos també durant el dia. Quan estrenyem les dents involucrem els músculs masticatoris que, sobreestimulats o sobrecarregats poden acabar provocant mals de cap, migranyes, cervicàlgia o problemes per dormir, entre d’altres.
Consells per a la relaxació dels músculs masticatoris
Col·locat davant del mirall amb l'esquena recta i en una bona posició, realitzar els següents exercicis (recordar que la musculatura facial ha d'estar sempre relaxada, sense fer esforç per obrir la boca més del compte). Cada exercici es repetirà 10 vegades:
• Amb la punta de la llengua al paladar, darrere dels incisius, obrir i tancar la boca lentament.
• Amb la punta de la llengua al paladar, just darrere dels incisius, obrir la boca lentament. Des d'aquí, arrossegues la punta de la llengua cap enrere, com si volguéssim tocar la campaneta i tancar la boca.
• Treure la llengua el màxim possible cap a un costat i després cap a l’altre.
• Repetir l'anterior exercici sense treure la llengua de la boca.
• Dir "lalalalalala" durant deu segons.
A més, exercicis de relaxació com la respiració conscient, el mindfullness o pràctiques físiques com el ioga també poden ajudar-nos a baixar els nivells d’estrès.
Intentem enfocar aquest repte no com una amenaça, sinó com una oportunitat per millorar, créixer i aprendre les coses realment importants a la vida.
Comments