top of page
Buscar
  • Foto del escritorfernandezbisbal

Com utilitzar correctament un col·lutori?

Actualizado: 22 feb 2021



Podem arribar a pensar que la utilització d’un col·lutori pot substituir el raspallat. És incorrecte, fer glopeigs amb un col·lutori és un bon complement de la pasta dentífrica.


Un col·lutori és una solució líquida aquosa o hidroalcohòlica amb els mateixos principis actius que les pastes dentífriques però en concentracions més baixes. Una de les principals coses en les quals ens hem de fixar a l’hora d’escollir un col·lutori bucal és triar aquells lliures d’alcohol, perquè la presència d’aquest component és irritant per a les nostres genives.


Tipus d’elixirs bucals


Els col·lutoris d’ús diari són els que trobem als supermercats. Hi ha moltes varietats, tots ells no són recomanables utilitzar-los més de dos cops al dia. El raspallat neteja aproximadament el 25% de la boca, per això és important incloure un col·lutori per completar la neteja, arribant a totes les parts de la cavitat bucal. Parlem d’alguns tipus de col·lutoris per tenir una idea a l’hora d’escollir el nostre.


Amb clorhexidina. És un bon antisèptic que elimina i impedeix el desenvolupament dels bacteris de la cavitat oral. És un elixir recomanat per a la periodontitis i gingivitis en un estat avançat. En canvi, no és recomanable la seva utilització més de 20 dies.


Amb triclosan. També és un bon antisèptic, però es caracteritza per tenir un poder antiinflamatori. Se sol recomanar per tractar la gingivitis de llarga durada perquè no provoca tincions.


Amb fluor. Aquest tipus seria un dels més coneguts. Ajuda a prevenir les càries i protegeix les dents dels àcids produïts per la placa bacteriana. N’hi ha per a nens o adults i per ús diari o setmanal.


Per a dents sensibles. Normalment tenen nitrat potàssic, que amb el fluor ajuda a disminuir la sensibilitat dental.


Com utilitzar correctament l’elixir bucal


La utilització del col·lutori s’ha de combinar amb diferents punts perquè el resultat sigui una correcta higiene bucal.


És necessari raspallar-se les dents almenys dos cops al dia durant dos minuts.

El més adequat és utilitzar el col·lutori (col·lutori específic segons les necessitats de cada persona) dos cops al dia durant 30 segons cada vegada, ho podem fer després del raspallat.

L’ús de fil dental almenys una vegada al dia.

Raspallat a la llengua, evitarem el mal alè.

Acudir a les revisions amb el dentista periòdicament.



No hem de caure en l’error de pensar que una de


les funcions principals de la seva utilització sigui tenir un alè fresc. És cert que la majoria contenen essència que els hi fa una sensació de frescor, però sens dubte, la prevenció del mal alè passa per un correcte raspallat de la llengua de forma quotidiana.


És important no consumir res mitja hora després de l’elixir si volem que resulti eficaç el seu ús. Recordem que no és necessari diluir-los en aigua.


Tenim com a excepció els col·lutoris prescrits per un metge, ja que les pautes a seguir per la seva utilització poden ser diferents.


62 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page