top of page
Buscar
  • Foto del escritorfernandezbisbal

Efectes del tabac en la salut bucodental

Actualizado: 29 jun 2021

Moltes vegades tendim a pensar que els efectes del tabac sobre la nostra boca es limiten a simples tincions de les dents o a l'aparició d’halitosi, però podríem dir que aquestes són les conseqüències més lleus; el veritable problema està en el que no veiem.


A escala mundial, dades recents de l'OMS apunten al fet que són més de 7 milions les persones que moren anualment a causa d'aquest hàbit tòxic, sent al voltant de 890.000 de les mateixes no fumadores exposades al fum ambiental del tabac. I, lluny de millorar, les previsions per al 2020 són que el tabac estarà relacionat d'una manera directa amb al voltant de 10 milions de morts.


El tabac és el principal factor de risc ambiental i el segon factor de risc modificable, són les quantitats de malalties que ens pot portar aquest. Així mateix, el tabac, en combinació amb l'alcohol, augmenta significativament el risc de desenvolupar càncer. A continuació us explicarem quins són els principals efectes del tabac en la salut bucal:


1. Halitosis pel tabac: el tabac conté molts efectes nocius i un dels més habituals és que genera el mal alè. No sols fa que tinguem un mal alè, sinó que a més produeix irritació en les nostres mucoses bucals i sequedat.


2. Tinció de l'esmalt dental: el tabac conté nicotina i quitrà. La nicotina no sols crea addicció, sinó que a més és un dels pitjors enemics del nostre esmalt dental.


3. Afecta el nostre olfacte i gust: el tabac limita la nostra percepció del gust i olfacte. Se sap que afecta especialment la nostra percepció de la sal, la qual cosa fa que molts fumadors abusin de la sal sense adonar-se.


4. Malalties com la periodontitis o càncer oral: com comentàvem abans, el tabac augmenta el risc de sofrir malalties, entre elles, augmenta el risc tres vegades de sofrir periodontitis o càncer oral. A més, el tabac fa que sigui més difícil diagnosticar-lo a temps, ja que redueix el flux de sang en les genives, per la qual cosa la percepció de veure si estan inflades és menor a causa d'aquest efecte pàl·lid que els dóna respecte a una persona no fumadora.


5. Moltes més com: canvis en la composició i la quantitat de saliva, candidiasis oral, càries (vinculada a canvis salivals i canvis en la flora bacteriana), disminució de l'agudesa gustativa i olfactòria, retard en la cicatrització de les ferides, tincions i taques en la superfície dentària, entre d’altres.

22 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page