top of page
Buscar
  • Foto del escritorfernandezbisbal

La depressió té relació amb la salut oral?


La depressió és una malaltia relacionada amb una àmplia gamma de problemes de salut. Cada vegada més estudis mostren que també guarda relació amb una mala salut oral.


El pacient amb depressió està sotmès a una sèrie de factors de risc que augmenten la probabilitat de desenvolupar malalties bucodentals, com les càries i la patologia periodontal. A causa del seu propi estat, moltes vegades el pacient descuida el seu nivell d'higiene en general i la seva cura bucodental en particular. S'ha comprovat que, en molts casos, el pacient recorre a una dieta inadequada, abandona les seves revisions odontològiques i, en definitiva, entra en un cicle de descuit oral. Finalment, la majoria dels medicaments antidepressius originen una disminució en la producció de saliva, situació que empitjora el control d'una adequada salut bucal.


Descuit de la higiene. La falta d'un correcte raspallat, almenys dues vegades al dia amb pasta fluorada, afavoreix l'acumulació de la placa bacteriana i l'aparició de càries i patologia periodontal. Dieta “basura”. Una dieta a base de productes precuinats i envasats, així com la ingesta abundant de begudes carbonatades, provoquen càries, a més de sobrepès, en aquests pacients sedentaris.


Medicament. La majoria dels antidepressius receptats tenen, com a efecte col·lateral, produir una disminució de la saliva i sensació d'una boca seca. Descuit dental. Deixar d'acudir al dentista, precisament, en aquests moments, incrementa la patologia bucodental i la necessitat de diferents tractaments. El 61% dels pacients amb depressió manifesten tenir dolor dental i el 50% considera que té mala salut oral.


La depressió augmenta els nivells sanguinis de cortisol i incrementa el risc de malaltia periodontal. La depressió pot originar desordres en l'articulació temporomandibular, amb dolor i limitació de moviments. Se sap que, en part, la depressió té un component inflamatori que pot agreujar-se en presència d'uns altres, com la malaltia periodontal. Els efectes secundaris dels antidepressius incrementen el risc de càries i de malaltia periodontal. Els pacients depressius tenen un alt risc d'hàbits nocius (tabac, alcohol, drogues), tots ells associats a la salut oral.

13 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page