
L’endodòncia, de endo (interior) i doncia (dent), és el conjunt de possibles tractaments de la patologia del teixit polpar o “nervi” de la dent o queixal a causa de diferents motius, com per exemple la càries profunda o traumatismes dentals. Aquests tractaments poden ser:
• Recobriment polpar, és un aïllament amb un medicament sota les obturacions o empastes quan la polpa o el “nervi” ha quedat exposat durant l’eliminació de la càries, el tallat (llimar) d’una peça per una funda o pont o per un traumatisme dental.
• Pulpotomia, és l’eliminació parcial superficial del nervi, seguit d’una cobertura de la ferida a l’entrada de l’arrel amb un medicament anomenat Biodentine.
• Pulpectomia, és el procediment que típicament es coneix com a “treure el nervi”, tant si aquest és vital (sensibilitat a estímuls tèrmics), com si està necrosada. Es realitza una desinfecció, instrumentació i farciment o obturació del sistema d’arrels on es trobava el nervi.
• Cirurgia endodòntica, és el procediment que es coneix com a apicectomia i el tractament es realitza a través de la incisió a la geniva, accedint a la part final de l’arrel que és la zona que conté més conductes accessoris i té més facilitat de reinfecció, extraient aquesta part i tapant-lo amb un segellat apropiat. Està indicat quan el tractament a través de la corona clínica (la part que veiem en boca) no és possible.
Aquest tipus de tractament, es realitza amb la finalitat de poder conservar la dent en boca, donar-li una segona oportunitat a la dent, ja que l’alternativa en molts casos seria extreure-la, amb la consegüent pèrdua de funció, estabilitat i estètica. De fet, si davant l’existència d’una afectació de la polpa no es porta a terme l’endodòncia, la infecció pot passar als teixits del voltant, provocant la propagació d’aquesta als teixits tous, a l’os i a tots els teixits del voltant.
Els consells que us oferim per evitar arribar a aquesta situació són:
• Mantenir una bona higiene incloent el fil dental o els raspalls interproximals.
• Fer la neteja dental professional, almenys un cop a l’any per eliminar la placa bacteriana.
• Visitar regularment al dentista per fer una revisió.
• Avisar al professional sempre que senti un dolor mantingut en el temps.
Tot i això, hi ha certs casos, en els que no es pot realitzar aquest tipus de procediment com per exemple quan la càries és tan profunda que ja no es podria reconstruir el forat ocasionat per la càries i en última instància el tractament seria l’extracció.
Comments