top of page
Buscar
  • Foto del escritorfernandezbisbal

Recomanacions nadalenques per a les dents

Actualizado: 22 feb 2021


Amb el Nadal trepitjant-nos els talons, una vegada més toca alertar de la perillositat d'aquesta època de l'any per a les nostres dents. Els dolços, el marisc, els licors... Omplen les nostres taules i les consultes dels odontòlegs aquests dies, a causa del nombre d'urgències que es generen.

Els excessos i el canvi d'hàbits són dos mals aliats quan es tracta de mantenir la salut bucodental. A continuació, es repassen les mesures que hauran de tenir-se en compte per a no haver de lamentar-se.


Moderar el consum de sucre és un punt clau. No són dies de prohibicions, però si poden triar-se els dolços, les begudes ensucrades o les begudes alcohòliques menys perjudicials, pot realitzar-se un consum moderat dels mateixos i pot evitar-se la seva ingesta entre menjars, molt millor.

Compte amb els famosos «dolços sense sucre», perquè poden contenir fructosa o altres edulcorants que poden ser també perjudicials!


Vigilar la ingesta d'aliments durs és una altra de les recomanacions. El torró d'Alacant, compost majoritàriament d'ametlla, mel i clara d'ou, seria el recomanable pel seu baix contingut en sucre, però cal anar amb molta precaució, perquè pot danyar empastaments, corones, pròtesis, tractaments d'ortodòncia o fins i tot dents sanes. Igualment, si s'aposta pel marisc, hauran d'usar-se els utensilis adequats per a partir-lo. Les dents no han d'utilitzar-se com a eina!


Usar l'oli d'oliva per cuinar o amanir els menjars pot convertir-se també en un excel·lent aliat. Sense oblidar les importants propietats beneficioses que té per a la salut en general, en aquest cas es destaca la pel·lícula protectora invisible que l'oli deixa sobre les dents, la qual cosa les protegeix de les càries i del desgast dental.


Incloure formatge a la dieta nadalenca, estimula la producció de saliva, equilibra el pH de la cavitat oral (amortidor de l'àcid) i reconstrueix l'esmalt dental, seria una altra recomanació que hauria de considerar-se. Què tal una bona taula de formatges com a postres?


I, finalment, però no per això menys important, mantenir una higiene bucodental adequada serà fonamental per a evitar danyar la salut de la cavitat oral. No hem d'oblidar-nos de raspallar les dents després de cada menjar principal, i, sobretot, abans d'anar-nos al llit, durant un mínim de 2 minuts i amb un raspall que estigui en bones condicions. Menjar fora de casa, les llargues sobretaules no ha d'utilitzar-se com a excusa per a deixar de fer-ho. Portar damunt un petit necesser que inclogui un raspall de viatge o, com a mínim, si no hi ha un important problema d'acumulació de gasos, mastegar goma de mastegar sense sucre després dels menjars, per a estimular la producció de saliva i neutralitzar els àcids de la boca, poden ser dues excel·lents solucions.


No oblidem demanar a Papà Noel o als Reis Mags una visita de control amb l'odontòleg, que permeti detectar a temps qualsevol problema que pogués aparèixer i prendre les mesures oportunes per a evitar danys majors.

9 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page